Nå kan du fritt bruke dataroaming i hele EU/EØS


Publisert den 19. Juni 2017

Teleselskaper som tilbyr internasjonal gjesting av mobildatabruk – populært kalt dataroaming – ble fra 15. juni pålagt å fjerne ekstra kostnader knyttet til mobilbruk innenfor EU/EØS. Dermed ligger alt til rette for at du kan «roam like home» om du drar på Europaferie i sommer.

Et «normalt forbruk» av datatjenester, i tillegg til samtaler og tekstmeldinger, vil dermed koste det samme i Europa som hjemme. Dette er forutsatt at ditt mobilabonnement tilbyr sine tjenester i utlandet, noe som ikke er lovpålagt i det nye regelverket.

I henhold til regelverket kan mobiloperatøren i visse tilfeller likevel ta ekstra betalt for utenlandsbruk av mobiltjenester. Dette gjelder særlig dersom mobilen har flere registrerte dager (i løpet av en firemåneders periode) i utlandet sammenlignet med mobilnettet hjemme, og det samtidig er et høyere forbruk i utlandet sammenlignet med hjemme. Er man for eksempel utenlandsstudent, og dermed tilbringer majoriteten av en firemånedersperiode i et annet EU/EØS land, har mobiloperatører mulighet for å ta ekstra betalt.

Mobiloperatører kan også sette en maksimumsgrense i utlandet dersom ditt abonnement inkluderer et høyt eller ubegrenset dataforbruk. I så fall skal du ha beskjed om grensene, samt når grensen er nådd. Hvor mye operatøren kan kreve i slike tilfeller er også fastsatt, med en grense oppad til 5,6 øre pr MB datatrafikk, 36 øre pr minutt, og 11 øre pr SMS.

De nye reglene blir implementert i alle EU-landene (inkludert Storbritannia) og EFTA-landene, samt en håndfull territorier underlagt EU-land, slik som Kanariøyene og Fransk Guyana. Europeiske land utenfor EU/EØS, som Sveits, Monaco, og Andorra, i tillegg til ferger og cruiseskip, blir derimot ikke en del av det nye regelverket. Det er derfor viktig å lese informasjon på operatørens hjemmesider, samt følge med på prisinformasjon som blir sendt pr SMS.

Regler for felleseuropeisk bruk av mobiltelefoni på reise ble vedtatt ved forskrift den 13. juni i Norge, og trer i kraft i Norge samtidig som resten av EU.